Verlichting / LED

Licht als dienst

Onderdeel voor de omschakeling naar een circulaire economie

Het stedelijk Conservatorium, de Academie voor Beeldende Kunsten, het Stadsarchief en het Cultuurcentrum van Mechelen krijgen dit jaar nog nieuwe ledverlichting volgens het principe ‘licht als een dienst’. Dat betekent dat de stad een bepaalde huurprijs betaalt, in dit geval aan het bedrijf TRILUX, voor de ledverlichting als dienst en dat het bedrijf dus het onderhoud van de verlichting op zich neemt, alsook de vervanging ervan als er nieuwere en betere technologie op de markt komt.

Het stadsgebouw De Zeeridder, waar een deel van het personeel van Groep Mechelen is gevestigd, was in 2017 het eerste gebouw waar licht als een dienst werd geïnstalleerd. “Groep Mechelen wil een moderne werkgever zijn en in dat verhaal ook inzetten op duurzaamheid. Het vervangen van de bestaande armaturen door ledverlichting is een dure ingreep en daarom is licht als dienst een interessante formule. Zo kunnen we de installatiekosten spreiden over vijftien jaar, hoeven we ons van het onderhoud niets aan te trekken en zijn we zeker dat de verlichting kwalitatief en duurzaam is”, aldus schepen van Duurzaamheid Marina De Bie.

“Na De Zeeridder wordt binnenkort ook de verlichting in het Conservatorium, de Academie en het Stadsarchief van Mechelen vernieuwd. Ook de houten aanbouw van het Cultuurcentrum kwam in aanmerking. De huurprijzen variëren van 2700 euro tot 8400 euro per jaar, afhankelijk van de grootte en het aantal branduren van het gebouw. In totaal zullen we op 15 jaar 300.000 euro betalen voor de ledverlichting in de vier stadsgebouwen”, weet Koen Anciaux, schepen van Gebouwen.

Samenwerking voor de lange termijn

In het najaar van 2017 diende de stad een dossier in voor de klimaatsubsidie van de provincie Antwerpen. In maart vorig jaar werd Mechelen één van de zes laureaten van de klimaatsubsidie van 75.000 euro voor het project ‘Leenlicht’. Dat project bestaat enerzijds uit de campagne ‘Led op!’ – de gezamenlijke aankoop van ledverlichting die op 30 april afloopt – en anderzijds voor de verdere uitrol van licht als dienst bij meerdere gebouwen van Stad Mechelen.

De stad gaat daarvoor in zee met TRILUX. Die spreekt de duidelijke ambitie uit om duurzaamheid een integraal onderdeel te laten vormen van de organisatie. “Dat betekent dat wij graag lange termijn-samenwerkingen aangaan en verantwoordelijkheid nemen als leverancier gedurende de volledige levensduur van onze armaturen. Wij zijn bijzonder trots op deze mooie samenwerking met Stad Mechelen en zien het als een unieke kans om onze ‘pay per use’-propositie verder te ontwikkelen”, aldus Willem Dammers, Managing Director van TRILUX Benelux.

Circulair

Producten aanbieden als een dienst bestaat al een tijdje, maar blijft toch nog een nicheverhaal. Toch is het een belangrijke onderdeel voor de omschakeling naar een circulaire economie. Wanneer je geen product maar een dienst aankoopt, heeft de leverancier er immers alle baat bij om ervoor te zorgen dat de toestellen lang meegaan en dat ze ook na het aflopen van het contract nog bruikbaar zijn. Door deze omschakeling naar led zal de stad bovendien een ton CO2 per jaar minder uitstoten. In augustus gebeurt de omschakeling van de verlichting in het Stadsarchief. In het najaar zijn de andere gebouwen aan de beurt.

Meer artikelen van Trilux C.V. :

Supermarkt in nieuw licht


De nieuwe lichtlijngeneratie E-Line Next LED van TRILUX is voor de allereerste keer geïnstalleerd bij een klant. De supermarkt ‘Famila’ in de Duitse gemeente Timmendorfer Strand – een badplaats aan de Oostzee – strijkt met de eer. De verlichtingsrenovatie maakt deel uit van een omvangrijkere verbouwing.

Licht als dienst


Het stedelijk Conservatorium, de Academie voor Beeldende Kunsten, het Stadsarchief en het Cultuurcentrum van Mechelen krijgen dit jaar nog nieuwe ledverlichting volgens het principe ‘licht als een dienst’. Dat betekent dat de stad een bepaalde huurprijs betaalt, in dit geval aan het bedrijf TRILUX, voor de ledverlichting als dienst en dat het bedrijf dus het onderhoud van de verlichting op zich ne

Nieuwe generatie lichtlijn


TRILUX optimaliseert haar beproefde lichtlijn E-Line LED continu. Het resultaat: E-Line NEXT LED, met een energie-efficiëntie tot 190 lm/W. Een modulair systeem met een grote keuze aan optieken, lichtstroompakketten, beschermingsklassen en lengtes.

Licht voor de installateur


De verlichtingswereld is behoorlijk aan het veranderen. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Led is de nieuwe standaard. Nieuwe technieken op het gebied van aansturing vragen nu de aandacht van de installateur. Omdat er zoveel gebeurt en Trilux het installateurs graag eenvoudig wil maken, introduceerde het lichtbedrijf de website voordeinstallateur.com.


Slimme meter als basis voor energiebesparingsadvies →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager