Testen en meten

Zeker meten aan E- en PV-installaties

Experts slaan alarm over de doorgaans slechte kwaliteit van PV-installaties. Een belangrijke oorzaak van het toegenomen aantal (dak)branden. De installatie voldoet in veel gevallen niet aan de eisen conform NEN 1010 en wordt na oplevering onvolledig of helemaal niet gekeurd. De oorzaak schuilt in de onterechte perceptie dat het inspecteren van PV-installaties een ingewikkelde en tijdrovende klus is

Een meting aan een PV-installatie.

 

Een zorgelijke ontwikkeling die voor KWx, kennispartner en leverancier van meetinstrumenten voor elektrotechnische inspecties, aanleiding was om zich sterk te maken voor kwalitatief hoogwaardige én veilige installaties.

Verplichte inspectie na oplevering

Elke installateur is verplicht om visuele en (elektro)technische inspecties uit te voeren na het opleveren of aanpassen van een elektrische installatie. Bij zonnestroominstallaties hebben installateurs regelmatig vragen over de te volgen methodiek, de noodzakelijke metingen, voorbereiding, veiligheid en periodieke controle. Zij weten vaak niet hoe je met de opleverkeuring aan de NEN 1010 en de daaraan verbonden NEN-EN 62446 voldoet. Terwijl dit van essentieel belang is om de elektrische veiligheid en het rendement te waarborgen.

Overzicht van het productpakket van de Metrel MI3108ST EurotestPV.

 

Een defect zonnepaneel dat met behulp
van thermografie kan worden opgespoord.

Juist bij PV-installaties is er behoefte aan een eerste en periodieke inspectie om de kostbare investering te bewaken. Door te meten, analyseren en documenteren krijg je inzicht in de conditie van de installaties. Zo worden rendementsverliezen en brandrisico’s inzichtelijk. Handig voor de eigen aansprakelijkheid, maar ook als uitgangspunt tijdens periodiek onderhoud.

Praktijkgerichte trainingen en workshops

Mits de installateur beschikt over de juiste kennis over de geldende norm, de te volgen procedures en de juiste meetapparatuur is het inspecteren van een PV-installatie een formaliteit. De productspecialisten van KWx brengen deze kennis tijdens praktijkgerichte trainingen en workshops over aan de inspecteurs en installateurs.

De meetinstrumenten van KWx sluiten aan op het concept voor inspectie en oplevering van elektrische installaties en het keuren van elektrische arbeidsmiddelen. Installateurs gaan naar huis met voldoende kennis om snel en nauwkeurig inspecties uit te voeren conform de in Nederland geldende normen, waaronder de NEN 1010 en NEN 3140.

De warmtebeeldcamera FLIR T600 ThermografiePV.

 

Solar Solutions 2019

Tijdens de Solar Solutions vakbeurs laat KWx de oplossingen zien uit het ‘Zeker Meten’ concept voor inspectie van zonnestroominstallaties. Aan de hand van een praktijkopstelling en de nieuwste meetinstrumenten neemt KWx je in vogelvlucht mee door alle stappen van de verplichte NEN 1010 inspectie. De vakbeurs vindt dit jaar plaats op 19, 20 en 21 maart in de Expo Haarlemmermeer.

 

 

KWx B.V.

Meer artikelen van KWx B.V. :

RvA accreditatie ISO/IEC 17025 voor kalibratielab


Op 18 juli 2019 is het kalibratie- en reparatielaboratorium MeterCare van KWx officieel geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA). Het behalen van de EN ISO/IEC 17025 accreditatie is een grote mijlpaal. Voor veel brancheorganisaties is het een vereiste om test- en meetinstrumenten te laten kalibreren door een RvA geaccrediteerd lab. Bovendien levert dit voor klanten vertrouwen, zekerheid

Zeker meten aan E- en PV-installaties


Experts slaan alarm over de doorgaans slechte kwaliteit van PV-installaties. Een belangrijke oorzaak van het toegenomen aantal (dak)branden. De installatie voldoet in veel gevallen niet aan de eisen conform NEN 1010 en wordt na oplevering onvolledig of helemaal niet gekeurd. De oorzaak schuilt in de onterechte perceptie dat het inspecteren van PV-installaties een ingewikkelde en tijdrovende klus i


Hoekmontagecamera voor beveiligde ruimtes →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager